Οι δεσμώτες του Φαλήρου: ένα τρισδιάστατο μοντέλο ενός ομαδικού τάφου που βρέθηκε κατά την ανασκαφή του νεκροταφείου στο Δέλτα Φαλήρου

Μια συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

Δημοσιευμένο: 2021-09-09

Εικ.1: Η θέση του νεκροταφείου, η πιθανή συνολική χωροθέτηση του και ο σύγχρονος κόλπος του Φαλήρου, λήψη από ΒΔ. ©Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Εικ.1: Η θέση του νεκροταφείου, η πιθανή συνολική χωροθέτηση του και ο σύγχρονος κόλπος του Φαλήρου, λήψη από ΒΔ. ©Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Το νεκροταφείο του Δέλτα Φαλήρου χωρικά οριοθετείται στις αμμώδεις αποθέσεις του κόλπου του Φαλήρου, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων δεν είναι ορατό σήμερα εξαιτίας των συνεχών επιχωματώσεων που ξεκίνησαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συνεχίζονται αδιάκοπα έως σήμερα. Οι ανασκαφές στο νεκροταφείο άρχισαν στα τέλη του 19ου αιώνα, συνεχίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και μετά από διακοπή 100 χρόνων, συνεχίστηκαν έως σήμερα. (Εικ.1) Πρόκειται για ένα εκτεταμένο χωρικά παράλιο νεκροταφείο, έξω από τα όρια και τα τείχη της πόλης των Αθηνών, αλλά πολύ κοντά στο  πρώτο της επίνειο. Βάσει των ανασκαφικών δεδομένων, η περίοδο χρήσης του τοποθετείται από τις τελευταίες δεκαετίες του 8ου αι. π.Χ. και φθάνει χωρίς διακοπή στον 4ο αι. π.Χ.

Το ανασκαφικό έργο στην Καλαύρεια κατά το 2021

Δημοσιευμένο: 2021-09-29

Εικ. 1: Κατασκευή 3 (κατασκευασμένη από χαμηλότερους τοίχους) με τους πρόσφατα ανακαλυφθέντες Ρωμαϊκούς τοίχους που βρίσκονται πάνω από αυτήν. Λήψη από Ν.

Εικ. 1: Κατασκευή 3 (κατασκευασμένη από χαμηλότερους τοίχους) με τους πρόσφατα ανακαλυφθέντες Ρωμαϊκούς τοίχους που βρίσκονται πάνω από αυτήν. Λήψη από Ν.

Οι ανασκαφές στην αρχαία Καλαύρεια (Πόρος) συνεχίστηκαν το 2021 στην Περιοχή L, η οποία βρίσκεται σε τμήμα του χώρου που πιθανότατα ανήκε στον αρχαίο οικισμό έξω από το Ιερό του Ποσειδώνα. Προηγούμενες έρευνες στην Περιοχή L μεταξύ του 2015 και του 2018 αποκάλυψαν διάφορα οικοδομήματα που χρονολογούνται από την Κλασική εποχή μέχρι την Πρώιμη Ρωμαϊκή περίοδο. Δεδομένων των ευρημάτων πολλαπλών δοχείων αποθήκευσης (πίθων) και ενός πιεστηρίου που χρονολογούνται στην Ελληνιστική περίοδο, καθώς και θραυσμάτων μαγειρικών σκευών και λεπτής κεραμικής, θεωρείται ότι μεγάλο τμήμα της περιοχής χρησιμοποιήθηκε για μαγείρεμα και γεύματα.

ΓΑΒΡΑ

Η ιστορία ενός ελληνικού χωριού και των κατοίκων του

Δημοσιευμένο: 2021-09-29

gavra web

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης και οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου

των Gunnar OLOFSSON και Τhomas THOMELL

ΓΑΒΡΑ
Η ιστορία ενός ελληνικού χωριού
και των κατοίκων του

την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, και ώρα 7.30 μ.μ., στον κήπο του κτηρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Θησείο.

Athens Garden Festival: Social Circus

Ανακαλύψτε τις τέχνες του τσίρκου!

Δημοσιευμένο: 2021-09-23

Εκπαιδευτές στις τέχνες του τσίρκου, όπως: ζογκλερικά, μονόροδο, ακροβατικά, ξυλοπόδαρα, και ρυθμικά παιχνίδια, θα συναντηθούν στο Πεδίων του Άρεως για να μοιραστούν τις γνώσεις τους με εσάς. Μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι, επισκέπτες και νεοαφιχθέντες, όλοι μαζί θα παίξουμε ρυθμικά παιχνίδια και θα χορέψουμε στις μουσικές του τσίρκου, με τις ζογκλερικές μπάλες, τις κορίνες και την aerial κατασκευή μας.

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, 4 - 7 μ.μ. στο Πεδίων του Άρεως.

Athens Garden Festival: Bees and Buzz

Φτιάχνουμε Bee Spot στο πάρκο Κιτσίκη, Κολωνάκι

Δημοσιευμένο: 2021-09-21

agf bees buzz event 5.3 cover

Μετατρέπουμε το πάρκο Κιτσίκη σε μια φιλόξενη γωνιά της πόλης προς τις μέλισσες. Δημιουργούμε ένα Bee Spot, κατασκευάζουμε δηλαδή ένα ξενοδοχείο μελισσών και μαθαίνουμε και μαζί φυτεύουμε τα μελισσοκομικά φυτά στην πόλη. Ταυτόχρονα μαθαίνουμε τα πάντα για τι μέλισσες και τους επικονιαστές της Αθήνας και το σημαντικό τους ρόλο για την ισορροπία της βιοποικιλότητας!

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στις 11.00, Πάρκο Κιτσίκη, είσοδος από οδό Δεινοκράτους.


Athens Garden Festival: Bees and Buzz

Γύρη Γύρη Όλοι

Δημοσιευμένο: 2021-09-20

agf bees buzz event 5.2 cover

Μία βιωματική εκπαιδευτική δράση που υλοποιείται απο την ομάδα του The Bee Camp με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας των μελισσών για τον πλανήτη. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους στοχεύουμε στην εξοικείωση με τον κόσμο των μελισσών, την συμβολή τους στην επικονίαση και την ευαισθητοποίηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συμμετέχοντες επίσης θα μάθουν εύκολους και πρακτικούς τρόπους για να προστατέψουν τις μέλισσες στην καθημερινότητά τους.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 12.00, στον εξωτερικό χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Εθνικού Κήπου.


Athens Garden Festival: Bees and Buzz

Bees in the city: Could urban environments support pollinators?

Δημοσιευμένο: 2021-09-19

agf bees buzz event 5.1 cover

Μία ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους- ειδικούς απο την Ελλάδα, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την θεματική της σημασίας των μελισσών και των επικονιαστών στο αστικό τοπίο αλλα και τον ρόλο που μπορουν να παιξουν οι πόλεις και οι κάτοικοί τους στην προστασία τους.

Πέμπτη 23/09/2021, στις 19 (μέσω της ψη­φια­κής πλατ­φόρ­μας Zoom).

Δηλώστε συμμετοχή αποστέλλοντας email στην ηλ. διευθυνση: swedinst@sia.gr

Athens Baroque Festival

Δημοσιευμένο: 2021-09-18

abf banner 2021

Παρακολουθήστε το πρωτότυπο φεστιβάλ μπαρόκ μουσικής.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube και απολαύστε τις online συναυλίες που έρχονται! https://bit.ly/2WTSjT5

8/10 - Ensemble Diverse and Bizarre & Stamatis Pavlous (Ελλάδα)
10/10 - Ex Tempore (Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα)
12/10 - Ensemble Utile Dulci (Σουηδία)
14/10 - Young Baroque - Mini Concert (Ελλάδα)

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 10
×
×

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies με στόχο την βελτιστοποίηση της online εμπειρίας σας

Περισσότερα