Επικοινωνία και σύγκρουση: Οι Έλληνες στην αρχαία Κυρηναϊκή

Kristian Göransson, Διδάκτωρ

Δημοσιευμένο: 2021-03-09

Ο ναός του Απόλλωνα στην Κυρήνη

Ο ναός του Απόλλωνα στην Κυρήνη

Το ερευνητικό έργο στοχεύει στην ανάδειξη μιας περιόδου και ενός τόπου στην ιστορία της Μεσογείου που δεν έχει λάβει την προσοχή που του αξίζει. Για 600 χρόνια υπήρχε μια ακμάζουσα ελληνική κουλτούρα στη σημερινή ανατολική Λιβύη. Στην περιοχή κυριαρχούσε η Κυρήνη, μια ελληνική αποικία που ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., η οποία με τη σειρά της ίδρυσε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις σε αυτό το τμήμα της Βόρειας Αφρικής, γνωστό ως Κυρηναϊκή. Με επίκεντρο την Κυρηναϊκή, το ερευνητικό έργο βασίζεται σε ανάλυση των συνδυασμένων ιστορικών και αρχαιολογικών πηγών.

Κυκλικές πόλεις: Αστικοποίηση και αποαστικοποίηση στην Αρχαϊκή έως τη Ρωμαϊκή Ελλάδα

Robin Rönnlund, Υπότροφος Wenner-Gren

Δημοσιευμένο: 2021-03-01

robin ronnlund wenner gren fellow

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία και το οικοσύστημα είναι η κλιμακούμενη αστικοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Μέχρι το 2050, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, το 66% του πληθυσμού θα εγκατασταθεί σε πόλεις, προκαλώντας τεράστια πίεση στην παραγωγή τροφίμων και στις υποδομές, με αποτέλεσμα αυξημένους κινδύνους επιδημιών και διεθνών συγκρούσεων. Για πολλούς, η αστικοποίηση φαίνεται να είναι μια μη αναστρέψιμη δύναμη που θα μας οδηγήσει όλους σύντομα να ζούμε σε πόλεις και θα υποβαθμίσει την ύπαιθρο σε εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων.

Through the eyes of Romans: integrated computational methods for investigating the visuality in digitally reconstructed ancient buildings

Διαδικτυακή διάλεξη από τον Giacomo Landeschi

Δημοσιευμένο: 2021-03-29

20210406 landeschi

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Σουηδικό Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών της Ρώμης έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν σε μια διαδικτυακή διάλεξη του Giacomo Landeschi, Πανεπιστήμιο της Λουντ:

Through the eyes of Romans: integrated computational methods for investigating the visuality in digitally reconstructed ancient buildings

Η διά­λε­ξη θα δοθεί στα αγγλικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Zoom την Τρίτη 6 Απριλίου 2021, ώρα 5.00 μμ.



Athenvännernas Mundebostipendier

Stipendium för forskning i Grekland

Δημοσιευμένο: 2021-03-23

Ingemar och Lillemor Mundebo, Rikssalen, Uppsala slott, 1985 (Ingemar Mundebo var då landshövding i Uppsala län).

Ingemar och Lillemor Mundebo, Rikssalen, Uppsala slott, 1985 (Ingemar Mundebo var då landshövding i Uppsala län).

Föreningen Svenska Atheninstitutets Vänner utlyser härmed tre stipendier om vardera 25 000 kronor. Stipendierna, för minst en månads vistelse i Athen, kan sökas av forskare, författare, konstnärer och kulturarbetare i vid bemärkelse med anknytning till Sverige eller svenska institutioner. De avser greklandsrelaterade temata med en bred tvärvetenskaplig målgrupp, med ämnesområden som spänner från antiken via Bysans och medeltiden till antikreception i senare perioder och Greklands moderna historia (från 1700-talet till i dag).

Μεταπτυχιακού επιπέδου μάθημα στην ελληνική αρχαιολογία, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (15 ECTS)

Χειμερινό εξάμηνο 2021

Δημοσιευμένο: 2021-03-19

stora kursen

Το μάθημα έχει ως στόχο να προσφέρει βαθιά γνώση της ελληνικής αρχαιολογίας, καλύπτοντας τις περιόδους από την προϊστορία ως τα ιστορικά χρόνια. Μέσα από εκπαιδευτικές εκδρομές, διαλέξεις και μελέτη στη βιβλιοθήκη, προσφέρεται στους μεταπτυχιακούς φοιτητές μια τεράστια ευκαιρία άμεσης επαφής και κατανόησης ενός ευρέου φάσματος αρχαιολογικού υλικού, αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων της Ελλάδας.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 15 Απριλίου 2021.

Athens Greek Religion Seminar

Catherine M. Keesling, ˮHera at Olympia: Cult and Collectionˮ

Δημοσιευμένο: 2021-03-18

agrs 20210330 keesling

Το προ­σε­χές Σεμι­νά­ριο Αρχαί­ας Ελλη­νι­κής Θρη­σκεί­ας Αθη­νών φι­λο­ξε­νεί διά­λε­ξη της Catherine M. Keesling, Πανεπιστήμιο του Τζώρτζταουν, με τί­τλο Hera at Olympia: Cult and Collection.

Η διά­λε­ξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Zoom την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, ώρα 5.00 μμ.

Σουηδοί περιηγητές στην Ελλάδα του 18ου αιώνα

Διαδικτυακή διάλεξη από τον Δρ. Βασίλειο Σαμπατακάκη

Δημοσιευμένο: 2021-03-16

svenska resenarer 1700 talets grekland

Εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Στοκχόλμη και το Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη συνδιοργανώνουν τη διαδικτυακή διάλεξη:

Σουηδοί περιηγητές στην Ελλάδα του 18ου  αιώνα

Ημερομηνία: 24 Μαρτίου 2021
Ώρα: 18:00-19:30 (ώρα Σουηδίας)
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη σουηδική γλώσσα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Zoom.

Imprints of Roman Imperium: Bronze Coinages in the Republican Eastern Provinces

Γεωργία Γαλάνη, Υποψήφια διδάκτωρ

Δημοσιευμένο: 2021-03-04

georgia galani

Μετά τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είμαι επί του παρόντος διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Το αντικείμενο που πραγματεύεται η διατριβή μου, με τίτλο Imprints of Roman Imperium: Bronze Coinages in the Republican Eastern Provinces, είναι τα χάλκινα νομίσματα από τις ρωμαϊκές επαρχίες της ανατολικής Μεσογείου κατά τον 1ο αιώνα π.Χ.

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 9
×
×

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies με στόχο την βελτιστοποίηση της online εμπειρίας σας

Περισσότερα