Ερμιόνη, Αργολίδα (2015 – εν εξελίξει)

Δημοσιευμένο: 2021-02-10

Εικ. 1: Χάρτης της Ερμιόνης (Βασικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google Maps).

Εικ. 1: Χάρτης της Ερμιόνης (Βασικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google Maps).

Η αρχαία Ερμιόνη ήταν μια από τις πόλεις-κράτη της νότιας Αργολίδας. Σήμερα τα κατάλοιπα της πόλης βρίσκονται κυρίως κάτω από την ομώνυμη σύγχρονη πόλη, που βρίσκεται σε μια μακρά και στενή χερσόνησο. Το άκρο της, γνωστό ως Μπίστι, είναι ένα άλσος, ενώ η σημερινή Ερμιόνη καλύπτει την ανατολική πλαγιά του λόφου Πρώνα, ύψους 70 μ. Μια εύφορη πεδιάδα, η οποία κάποτε φιλοξενούσε μια υδάτινη οδό, βρίσκεται ανάμεσα στον λόφο του Πρώνα και στο ορεινό Πελοποννησιακό τοπίο στα βόρεια. Και οι δύο πλευρές της χερσονήσου της Ερμιόνης διαθέτουν εξαίρετα φυσικά λιμάνια.

Μια νέα ελληνο-σουηδική συνεργασία με επίκεντρο την αρχαία πόλη της Ερμιόνης

Ένα ελληνικό αστικό τοπίο και οι άνθρωποί του. Μια έρευνα για την Αρχαία Ερμιόνη.

Δημοσιευμένο: 2015-10-21

Hermione wall web

Το 2015, το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών ξεκίνησε, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα για την αρχαία Ερμιόνη, πόλη η οποία μας είναι γνωστή από αρχαίες γραπτές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια επιφανειακών ερευνών και σωστικών ανασκαφών. Τη γενική διεύθυνση του εν λόγω προγράμματος έχει αναλάβει η δρ. Άλκηστις Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και για τη σουηδική ομάδα υπεύθυνη είναι η δρ. Jenny Wallensten, Υποδιευθύντρια του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Αρχαία Ερμιόνη

Δημοσιευμένο: 2015-09-16

Hermione Stefan scannar web

Το ερευνητικό πρόγραμμα:  A Greek cityscape and its people. A study of Ancient Hermion, είναι μια συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών. Η έρευνα πεδίου ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι με πέντε εντατικές ημέρες 3-Δ σάρωσης με λέιζερ και χωρομέτρησης με GPS. Έμφαση δίνεται στον υποτιθέμενο ναό της Χθόνιας Δήμητρας και τα περίχωρά του. Επιπλέον, εντοπίσαμε το τείχος μιας αρχαίας πόλης και αρχίσαμε να διερευνούμε εκ νέου τα ορατά ερείπια της σημαντικής νεκρόπολης που βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου προς την αρχαία πόλη της Μάσης.

×
×

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies με στόχο την βελτιστοποίηση της online εμπειρίας σας

Περισσότερα