Μπερμπάτι, Αργολίδα (1935–1938, 1953, 1959, 1988–1990, 1994–1995, 1997, 1999)

Δημοσιευμένο: 2020-10-23

Εικ. 1: Χάρτης εξεχόντων περιοχών στις κοιλάδες του Μπερμπατίου, των Λιμνών και του Μίγιου (Βασικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google Maps).

Εικ. 1: Χάρτης εξεχόντων περιοχών στις κοιλάδες του Μπερμπατίου, των Λιμνών και του Μίγιου (Βασικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google Maps).

Σουηδοί αρχαιολόγοι έχουν πραγματοποιήσει εργασίες πεδίου μέσα και γύρω από την κοιλάδα του Μπερμπατίου στην Αργολίδα της Πελοποννήσου από το 1930. Αρχικά οι εργασίες επικεντρώθηκαν σε ανασκαφές στο δυτικό τμήμα της ίδιας της κοιλάδας του Μπερμπατίου, αλλά αργότερα οι έρευνες ήρθαν να ενσωματώσουν επίσης τις κοιλάδες των Λιμνών και του Μίγιου που βρίσκονται στα ανατολικά. Η ερευνώμενη περιοχή περιβάλλεται από ψηλά βουνά και οριοθετείται σαφώς από τον περιβάλλοντα χώρο. Στα νότια, πάνω από την οροσειρά της Εύβοιας βρίσκεται η πεδιάδα της Αργολίδας και στα δυτικά οι Μυκήνες είναι προσβάσιμες μέσω ενός περάσματος μεταξύ των βουνών Ζάρα και Προφήτη Ηλία. Στα βόρεια και πάνω από την Ψηλή Ράχη βρίσκεται η κοιλάδα του Αγιονορίου, ενώ η περιοχή στα ανατολικά των κοιλάδων των Λιμνών και του Μίγιου κυριαρχείται από ψηλά βουνά. Λόγω της τοποθεσίας μεταξύ Κορίνθου και Αργολίδας, οι τρεις κοιλάδες έχουν περιγραφεί ως παραμεθόρια περιοχή, η οποία ανά χιλιετίες κυριαρχείται από τη μία ή την άλλη από τις δύο πόλεις.

Λόφος Καστέλλι, Χανιά (1969–2014)

Δημοσιευμένο: 2020-10-15

Εικ. 1: Χάρτης των Χανίων που δείχνει την τοποθεσία (Βασικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google maps).

Εικ. 1: Χάρτης των Χανίων που δείχνει την τοποθεσία (Βασικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google maps).

Ο αρχαιολογικός χώρος της πλατείας της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στον λόφο Καστέλλι στα Χανιά της Κρήτης, κοντά στο λιμάνι της παλιάς πόλης. Συνεχής ανθρώπινη κατοίκηση έχει αναγνωριστεί εδώ από τους Νεολιθικούς χρόνους μέχρι σήμερα, μια περίοδος περίπου 5000 ετών, η οποία διακόπηκε μόνο μεταξύ του τέλους της Εποχής του Χαλκού και της Ύστερης Γεωμετρικής περιόδου (περ. 1150-735 π.Χ.). Ο τόπος της Υστερομινωικής περιόδου πιστεύεται ότι ήταν η Κυδωνία, ένα μέρος γνωστό από πινακίδες Γραμμικής Β. Εκτός από την αποκάλυψη ενός εντυπωσιακού αστικού οικισμού, οι ανασκαφές στα Χανιά ήταν σημαντικές για δύο συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, ήταν οι πρώτες που αναμφισβήτητα έφεραν στο φως ένα σημαντικό μινωικό κέντρο στη δυτική Κρήτη. Νωρίτερα επικρατούσε η άποψη ότι η μινωική επιρροή περιορίζονταν στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Δεύτερον, οι πέντε πινακίδες Γραμμικής Β που ανακαλύφθηκαν την περίοδο 1989-1990, ήταν οι μόνες που βρέθηκαν έξω από την Κνωσό από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Utlysning praktik VT-2021

Δημοσιευμένο: 2020-10-27

akropolis picture

Praktik på Svenska institutet i Athen

Svenska institutet i Athen utlyser möjlighet till praktik under 3-6 veckor, VT 2021. 

Behörig att söka praktikplatserna är den som är student (eller nyligen har avlagt examen) i Antikens kultur och samhällsliv eller annat ämne relevant för institutets verksamhet.

Ansökan senast den 1 december.

Νέος επικεφαλής βιβλιοθηκάριος στη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών της Αθήνας

Δημοσιευμένο: 2020-10-12

Φωτογραφία: Lars Lørdahl, UiO.

Φωτογραφία: Lars Lørdahl, UiO.

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών καλωσορίζει τον Δρ Jens Mangerud ως τον νέο επικεφαλή βιβλιοθηκάριο στη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών της Αθήνας.

Ο Jens είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Όσλο στον τομέα της Αρχαίας Ελληνικής Παπυρολογίας και έχει εργαστεί ως Ανώτερος Ακαδημαϊκός Βιβλιοθηκονόμος στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Όσλο όπου ειδικευόταν στα Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά. Έχει επίσης διαχειριστεί και ασχοληθεί με την ψηφιοποίηση της συλλογής παπύρων της Πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης.  

×
×

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies με στόχο την βελτιστοποίηση της online εμπειρίας σας

Περισσότερα