Υποβολή αίτησης για διεξαγωγή αρχαιολογικών ερευνών πεδίου στην Ελλάδα

Δημοσιευμένο: 2021-01-13

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών μπορεί να φιλοξενήσει έξι ενεργές αρχαιολογικές έρευνες πεδίου ανά έτος: τρεις συνεργατικές με τις ελληνικές Εφορείες Αρχαιοτήτων και τρεις αυτοτελείς έρευνες. Η άδεια διεξαγωγής αρχαιολογικών ερευνών πεδίου χορηγείται από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σουηδοί μελετητές που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν έρευνες πεδίου στην Ελλάδα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και να λάβουν υπόψη τους τις οδηγίες που επισυνάπτονται παρακάτω.

Συνημμένα αρχεία:

Att ansöka om tillstånd för arkeologiskt fältarbete i Grekland.

Policydokument angående hantering av overhead vid Svenska institutet i Athen.

Άδειες για μελέτη αρχαιολογικού υλικού

Δημοσιευμένο: 2021-01-13

Σουηδοί μελετητές που ενδιαφέρονται να μελετήσουν αρχαιολογικό υλικό που φυλάσσεται σε ελληνικά μουσεία και αποθήκες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οδηγίες που επισυνάπτονται παρακάτω.

Συνημμένα αρχεία:

Att ansöka om tillstånd för museistudium i Grekland

Ερευνητικά προγράμματα

Δημοσιευμένο: 2020-05-08

Χάρτης με τις τοποθεσίες των ερευνητικών προγραμμάτων του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Χάρτης με τις τοποθεσίες των ερευνητικών προγραμμάτων του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι πρώτες σουηδικές ανασκαφικές εργασίες στην Ελλάδα έλαβαν χώρα στο ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία του Πόρου το 1894 από τους Sam Wide και Lennart Kjellberg. Έκτοτε έχουν συνολικά διερευνηθεί 13 τοποθεσίες από Σουηδούς αρχαιολόγους. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην Πελοπόννησο, ωστόσο εργασίες πεδίου έχουν πραγματοποιηθεί και στην Κρήτη, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Θράκη. Σήμερα τρία ερευνητικά προγράμματα περιλαμβάνουν ανασκαφικές εργασίες εν εξελίξει, στην Καλαυρεία, στον Βλοχό και στην Ερμιόνη. Παράλληλα διεξάγονται μελέτες αρχαιολογικού υλικού από διάφορες άλλες τοποθεσίες.

Τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα:

Ανασκαφικές εργασίες υπό δημοσίευση:

Παλαιότερα ερευνητικά προγράμματα:

Σεμινάριο Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας Αθηνών (Athens Greek Religion Seminar)

logo agrs horizontal

Οι διοργανωτές, Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και Jenny Wallensten καλωσορίζουν μελετητές που ενδιαφέρονται για την αρχαία ελληνική θρησκεία να λάβουν μέρος στις συζητήσεις του Σεμιναρίου Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας Αθηνών (The Athens Greek Religion Seminar, AGRS). Πρόκειται για έναν κύκλο σεμιναρίων που πραγματεύεται όλες τις πτυχές και διαφορετικές προσεγγίσεις της αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Το Σεμινάριο δίνει τη δυνατότητα να παρουσιαστούν μελέτες εν εξελίξει, αλλά αποτελεί και ένα forum προς συζήτηση των τελευταίων τάσεων στην έρευνα και νέων δημοσιεύσεων.

Οι διαλέξεις προς τιμήν του Martin P. Nilsson

Ο Martin P. Nilsson (1874-1967) υπήρξε Σουηδός φιλόλογος και μελετητής της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής θρησκείας. Στις διεξοδικές του μελέτες, ο Nilsson συνδύαζε τις γραπτές πηγές με τα αρχαιολογικά τεκμήρια συνδέοντας τα προϊστορικά και ιστορικά δεδομένα προκειμένου να ρίξει φως στην εξέλιξη των ελληνικών μυθολογικών κύκλων. Το 1909 ήταν ο πρώτος που διορίστηκε καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής, Κλασικής Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Λουντ (Lund University).

Ο Nilsson υπήρξε ίσως ο πιο σημαίνων Σουηδός κλασσικιστής όλων των εποχών. Το πλέον γνωστό έργο του στα γερμανικά είναι Geschichte der griechischen Religion in the Handbuch der Altertumswissenschaft το οποίο είχε εκδώσει νωρίτερα στα σουηδικά υπό τον τίτλο Den grekiska religionens historia (1922). Το πλέον αναγνωρισμένο έργο του στα αγγλικά είναι το Minoan-Mycenaean religion, and its survival in Greek religion.

Ανά διετία διοργανώνονται διαλέξεις για την αρχαία ελληνική θρησκεία προς τιμήν του Martin P. Nilsson στο Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

2023 Renaud Gagné, ‘How to write a festival? The ritual archive of ancient Greek religion’

2021 Nicole Belayche, ‘“On the giant’s shoulders”: The Eleusinian Mysteries in the Roman period. Between historiography, literary traditions and epigraphy’

2018 Angelos Chaniotis, ‘The sound of ancient religion’

2017 A celebration of the work of Martin P. Nilsson. A one-day international symposium: Jon Mikalson, ‘Martin P. Nilsson and the Geschichte, vol. 1’; Eftychia Stavrianopoulou, ‘Hellenistic religion(s): Revisiting Martin P. Nilsson’s Geschichte der griechischen Religion II: Die hellenistische und römische Zeit’; Vinciane Pirenne-Delforge, ‘To be ‘popular’ or not to be ... Nilsson’s Greek folk religion and afterwards’; Matthew Haysom, ‘Nilsson in the Bronze Age: The place of prehistory in the history of Greek religion’

2014 Vinciane Pirenne-Delforge, ‘Searching for “popular religion” 70 years after Martin P. Nilsson’

2012 Henk S. Versnel, ‘Implications and complications of polytheism: Three Greek test cases’

2010 Jan N. Bremmer, ‘The agency of statues: From Homer to Late Antiquity’

2008 Stella Georgoudi, ‘Blood, dirt and purity. Sacrifice and purification in the Greek world’

2006 Gunnel Ekroth, ‘The wild, the innocent and the domesticated. They all died in a Greek sanctuary’

2003 Petros Themelis, ‘The cults on Mount Ithome at ancient Messene’

2001 Robert Parker, ‘The problem of the Greek cult epiteth’

1999 François de Polignac, ‘Ritual contexts and the definitions of “public space” in early Greece’

1997 Christiane Sourvinou-Inwood, ‘Hylas, the Nymphs and others. Myth, ritual and ethnicity’

1994 François Lissarrague, ‘Images and rituals: Religious aspects in Attic vase-painting’

1993 Fritz Graf, ‘Signs for the gods. Ritual and communication in ancient Greece’

1992 Walter Burkert, ‘Ikonographie und Ritual im dionysischen Bereich’

1991 Michael H. Jameson, ‘Greek religion: The public record’

1990 Kevin Clinton, ‘Myth and cult: The iconography of the Eleusinian Mysteries’

Οι δεσμώτες του Φαλήρου: ένα τρισδιάστατο μοντέλο ενός ομαδικού τάφου που βρέθηκε κατά την ανασκαφή του νεκροταφείου στο Δέλτα Φαλήρου

Μια συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

Δημοσιευμένο: 2021-09-09

Εικ.1: Η θέση του νεκροταφείου, η πιθανή συνολική χωροθέτηση του και ο σύγχρονος κόλπος του Φαλήρου, λήψη από ΒΔ. ©Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Εικ.1: Η θέση του νεκροταφείου, η πιθανή συνολική χωροθέτηση του και ο σύγχρονος κόλπος του Φαλήρου, λήψη από ΒΔ. ©Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Το νεκροταφείο του Δέλτα Φαλήρου χωρικά οριοθετείται στις αμμώδεις αποθέσεις του κόλπου του Φαλήρου, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων δεν είναι ορατό σήμερα εξαιτίας των συνεχών επιχωματώσεων που ξεκίνησαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συνεχίζονται αδιάκοπα έως σήμερα. Οι ανασκαφές στο νεκροταφείο άρχισαν στα τέλη του 19ου αιώνα, συνεχίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και μετά από διακοπή 100 χρόνων, συνεχίστηκαν έως σήμερα. (Εικ.1) Πρόκειται για ένα εκτεταμένο χωρικά παράλιο νεκροταφείο, έξω από τα όρια και τα τείχη της πόλης των Αθηνών, αλλά πολύ κοντά στο  πρώτο της επίνειο. Βάσει των ανασκαφικών δεδομένων, η περίοδο χρήσης του τοποθετείται από τις τελευταίες δεκαετίες του 8ου αι. π.Χ. και φθάνει χωρίς διακοπή στον 4ο αι. π.Χ.

Vulnerability and Resilience of Assyrian and Yazidi Refugees in a Transit Migration

Naures Atto, Senior Research Associate Uppsala University

Δημοσιευμένο: 2022-01-24

”My guardian” by Jelbert Karami

"My guardian" by Jelbert Karami

During my guest researcher stay at the Swedish Institute in Athens, I aim to research the vulnerability and resilience strategies of Assyrian and Yazidi refugees in a transit migration context by making use of an ethnographic research design supported by archival research at several institutions in Greece. So far, no specific studies have been conducted among these groups in Greece. This study will help me to understand how these groups experience vulnerability in a transit migration context and how they build their resilience in different socio-cultural environments.

Επικοινωνία και σύγκρουση: Οι Έλληνες στην αρχαία Κυρηναϊκή

Kristian Göransson, Διδάκτωρ

Δημοσιευμένο: 2021-03-09

Ο ναός του Απόλλωνα στην Κυρήνη

Ο ναός του Απόλλωνα στην Κυρήνη

Το ερευνητικό έργο στοχεύει στην ανάδειξη μιας περιόδου και ενός τόπου στην ιστορία της Μεσογείου που δεν έχει λάβει την προσοχή που του αξίζει. Για 600 χρόνια υπήρχε μια ακμάζουσα ελληνική κουλτούρα στη σημερινή ανατολική Λιβύη. Στην περιοχή κυριαρχούσε η Κυρήνη, μια ελληνική αποικία που ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., η οποία με τη σειρά της ίδρυσε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις σε αυτό το τμήμα της Βόρειας Αφρικής, γνωστό ως Κυρηναϊκή. Με επίκεντρο την Κυρηναϊκή, το ερευνητικό έργο βασίζεται σε ανάλυση των συνδυασμένων ιστορικών και αρχαιολογικών πηγών.

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 211
×
×

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies με στόχο την βελτιστοποίηση της online εμπειρίας σας

Περισσότερα