Υποβολή αίτησης για διεξαγωγή αρχαιολογικών ερευνών πεδίου στην Ελλάδα

Δημοσιευμένο: 2021-01-13

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών μπορεί να φιλοξενήσει έξι ενεργές αρχαιολογικές έρευνες πεδίου ανά έτος: τρεις συνεργατικές με τις ελληνικές Εφορείες Αρχαιοτήτων και τρεις αυτοτελείς έρευνες. Η άδεια διεξαγωγής αρχαιολογικών ερευνών πεδίου χορηγείται από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σουηδοί μελετητές που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν έρευνες πεδίου στην Ελλάδα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και να λάβουν υπόψη τους τις οδηγίες που επισυνάπτονται παρακάτω.

Συνημμένα αρχεία:

Att ansöka om tillstånd för arkeologiskt fältarbete i Grekland.

Policydokument angående hantering av overhead vid Svenska institutet i Athen.

Άδειες για μελέτη αρχαιολογικού υλικού

Δημοσιευμένο: 2021-01-13

Σουηδοί μελετητές που ενδιαφέρονται να μελετήσουν αρχαιολογικό υλικό που φυλάσσεται σε ελληνικά μουσεία και αποθήκες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οδηγίες που επισυνάπτονται παρακάτω.

Συνημμένα αρχεία:

Att ansöka om tillstånd för museistudium i Grekland

Ερευνητικά προγράμματα

Δημοσιευμένο: 2020-05-08

Χάρτης με τις τοποθεσίες των ερευνητικών προγραμμάτων του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Χάρτης με τις τοποθεσίες των ερευνητικών προγραμμάτων του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι πρώτες σουηδικές ανασκαφικές εργασίες στην Ελλάδα έλαβαν χώρα στο ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία του Πόρου το 1894 από τους Sam Wide και Lennart Kjellberg. Έκτοτε έχουν συνολικά διερευνηθεί 13 τοποθεσίες από Σουηδούς αρχαιολόγους. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην Πελοπόννησο, ωστόσο εργασίες πεδίου έχουν πραγματοποιηθεί και στην Κρήτη, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Θράκη. Σήμερα τρία ερευνητικά προγράμματα περιλαμβάνουν ανασκαφικές εργασίες εν εξελίξει, στην Καλαυρεία, στον Βλοχό και στην Ερμιόνη. Παράλληλα διεξάγονται μελέτες αρχαιολογικού υλικού από διάφορες άλλες τοποθεσίες.

Τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα:

Ανασκαφικές εργασίες υπό δημοσίευση:

Παλαιότερα ερευνητικά προγράμματα:

Οι δεσμώτες του Φαλήρου: ένα τρισδιάστατο μοντέλο ενός ομαδικού τάφου που βρέθηκε κατά την ανασκαφή του νεκροταφείου στο Δέλτα Φαλήρου

Μια συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

Δημοσιευμένο: 2021-09-09

Εικ.1: Η θέση του νεκροταφείου, η πιθανή συνολική χωροθέτηση του και ο σύγχρονος κόλπος του Φαλήρου, λήψη από ΒΔ. ©Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Εικ.1: Η θέση του νεκροταφείου, η πιθανή συνολική χωροθέτηση του και ο σύγχρονος κόλπος του Φαλήρου, λήψη από ΒΔ. ©Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Το νεκροταφείο του Δέλτα Φαλήρου χωρικά οριοθετείται στις αμμώδεις αποθέσεις του κόλπου του Φαλήρου, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων δεν είναι ορατό σήμερα εξαιτίας των συνεχών επιχωματώσεων που ξεκίνησαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συνεχίζονται αδιάκοπα έως σήμερα. Οι ανασκαφές στο νεκροταφείο άρχισαν στα τέλη του 19ου αιώνα, συνεχίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και μετά από διακοπή 100 χρόνων, συνεχίστηκαν έως σήμερα. (Εικ.1) Πρόκειται για ένα εκτεταμένο χωρικά παράλιο νεκροταφείο, έξω από τα όρια και τα τείχη της πόλης των Αθηνών, αλλά πολύ κοντά στο  πρώτο της επίνειο. Βάσει των ανασκαφικών δεδομένων, η περίοδο χρήσης του τοποθετείται από τις τελευταίες δεκαετίες του 8ου αι. π.Χ. και φθάνει χωρίς διακοπή στον 4ο αι. π.Χ.

Vulnerability and Resilience of Assyrian and Yazidi Refugees in a Transit Migration

Naures Atto, Senior Research Associate Uppsala University

Δημοσιευμένο: 2022-01-24

”My guardian” by Jelbert Karami

"My guardian" by Jelbert Karami

During my guest researcher stay at the Swedish Institute in Athens, I aim to research the vulnerability and resilience strategies of Assyrian and Yazidi refugees in a transit migration context by making use of an ethnographic research design supported by archival research at several institutions in Greece. So far, no specific studies have been conducted among these groups in Greece. This study will help me to understand how these groups experience vulnerability in a transit migration context and how they build their resilience in different socio-cultural environments.

Επικοινωνία και σύγκρουση: Οι Έλληνες στην αρχαία Κυρηναϊκή

Kristian Göransson, Διδάκτωρ

Δημοσιευμένο: 2021-03-09

Ο ναός του Απόλλωνα στην Κυρήνη

Ο ναός του Απόλλωνα στην Κυρήνη

Το ερευνητικό έργο στοχεύει στην ανάδειξη μιας περιόδου και ενός τόπου στην ιστορία της Μεσογείου που δεν έχει λάβει την προσοχή που του αξίζει. Για 600 χρόνια υπήρχε μια ακμάζουσα ελληνική κουλτούρα στη σημερινή ανατολική Λιβύη. Στην περιοχή κυριαρχούσε η Κυρήνη, μια ελληνική αποικία που ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., η οποία με τη σειρά της ίδρυσε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις σε αυτό το τμήμα της Βόρειας Αφρικής, γνωστό ως Κυρηναϊκή. Με επίκεντρο την Κυρηναϊκή, το ερευνητικό έργο βασίζεται σε ανάλυση των συνδυασμένων ιστορικών και αρχαιολογικών πηγών.

Κυκλικές πόλεις: Αστικοποίηση και αποαστικοποίηση στην Αρχαϊκή έως τη Ρωμαϊκή Ελλάδα

Robin Rönnlund, Υπότροφος Wenner-Gren

Δημοσιευμένο: 2021-03-01

robin ronnlund wenner gren fellow

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία και το οικοσύστημα είναι η κλιμακούμενη αστικοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Μέχρι το 2050, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, το 66% του πληθυσμού θα εγκατασταθεί σε πόλεις, προκαλώντας τεράστια πίεση στην παραγωγή τροφίμων και στις υποδομές, με αποτέλεσμα αυξημένους κινδύνους επιδημιών και διεθνών συγκρούσεων. Για πολλούς, η αστικοποίηση φαίνεται να είναι μια μη αναστρέψιμη δύναμη που θα μας οδηγήσει όλους σύντομα να ζούμε σε πόλεις και θα υποβαθμίσει την ύπαιθρο σε εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων.

Bridges. Μια κοινή σειρά διαλέξεων των Σουηδικών Ινστιτούτων Αθηνών και Ρώμης

Jan Stubbe Østergaard: ”The recent history of research on the polychromy of Greek and Roman sculpture: The Copenhagen angle”

Δημοσιευμένο: 2024-10-08

bridges 20241015 ostergaard

Τα Σου­η­δι­κά Ινστι­τού­τα Αθη­νών και Ρώμης σας προ­σκα­λούν στην επό­με­νη διά­λε­ξη της σει­ράς Bridges, από τον Jan Stubbe Østergaard, με τί­τλο

The recent history of research on the polychromy of Greek and Roman sculpture: The Copenhagen angle.

Η διά­λε­ξη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί υβρι­δι­κά, με φυ­σι­κή πα­ρου­σία στο Σου­η­δι­κό Ινστι­τού­το Κλα­σι­κών Σπου­δών της Ρώμης και ταυ­τό­χρο­νη δια­δι­κτυα­κή με­τά­δο­ση μέσω της ψη­φια­κής πλατ­φόρ­μας Zoom, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024, ώρα 7.00 μ.μ. (Αθήνα). 

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 204
×
×

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies με στόχο την βελτιστοποίηση της online εμπειρίας σας

Περισσότερα