Η Αρχαιολογία και η Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας: Ένα Περιοδεύον Σεμινάριο

education traveling seminar web

Ένα πρόγραμμα που να δίνει τη δυνατότητα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και πιθανούς υποψηφίους διδακτορικού να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο του εκπαιδευτικού κορμού του Ινστιτούτου. Σήμερα, το πρόγραμμα προσφέρεται ανά διετία και παρέχει πέντε υποτροφίες σε φοιτητές των τεσσάρων πανεπιστημίων της Σουηδίας, όπου υπάρχουν τμήματα κλασικών αρχαιολογικών σπουδών, ήτοι της Ουψάλας, της Στοκχόλμης, του Γκέτεμποργκ και της Λουντ.

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος, διάρκειας δέκα εβδομάδων, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν αρχαιότητες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Περισσότερο από το ήμισυ του χρόνου αξιοποιείται σε εκπαιδευτικές εκδρομές εκτός Αθηνών, όπως για παράδειγμα στην Αργολίδα και στην Κρήτη. Ωστόσο, το πρόγραμμα επιδέχεται διαφοροποιήσεων ανάλογα με τις ειδικότητες των διδασκόντων και τους εκάστοτε διαθέσιμους πόρους. Το 2012, για παράδειγμα, το Πρόγραμμα περιελάμβανε μια εκπαιδευτική εκδρομή δύο εβδομάδων στην Τουρκία, ενώ το 2014 το επίκεντρό του ήταν το Αιγαίο, οπότε και πραγματοποιήθηκαν εκδρομές στην Άνδρο, τη Νάξο, την Πάρο και στη Δήλο.

Το επόμενο Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2016.

Συνέχεια και δημιουργία: Αρχαιοελληνική λατρεία σε μακροπρόθεσμη προοπτική

Το πρόγραμμα αυτό εξετάζει κατά πόσο είναι εφικτό να εντοπιστεί κάποια συνέχεια στη λατρεία ανάμεσα σε διαφορετικές περιόδους της ελληνικής αρχαιότητας. Έχει έστω κάτι κοινό ο Ηρακλής με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και, αν ναι, τι; Για ποιο λόγο μετατράπηκαν κάποιοι αρχαίοι ναοί σε εκκλησίες, ενώ άλλοι καταστράφηκαν; Σε κάποιους τόπους είναι μάλλον εφικτό να ταυτιστεί μακροχρόνια άσκηση θρησκευτικής λατρείας, αλλά θα μπορούσε αυτό να σημαίνει συνεχόμενη λατρευτική δραστηριότητα ή μήπως θα πρέπει να υποθέσουμε πως ήταν διακεκομμένη με ενδιάμεσες αναβιώσεις θρησκευτικής δραστηριότητας.

Θα μπορούσε κανείς να διακρίνει ιδεολογικές δυνάμεις πίσω από την αναβίωση αρχαίων θρησκευτικών συνηθειών; Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα αυτό εξετάζει την πολυσχιδή έννοια της «συνέχειας της λατρείας» σε μακροπρόθεσμη προοπτική, συμπεριλαμβάνοντας τους αιώνες από την Εποχή του Χαλκού μέχρι τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία με τις νεο-παγανιστικές πρακτικές. Οι συζητήσεις έχουν διπλό σκεπτικό: εξετάζεται αφενός το ιστορικό και αφετέρου το σύγχρονο πλαίσιο, καθώς οι σημερινοί ερευνητές δείχνουν ζήλο (συνειδητά ή ασυνείδητα) στο να αναζητήσουν συνέχεια λατρευτικής δραστηριότητας στο χώρο και στις θρησκευτικές συνήθειες. Αφού προηγουμένως έχουν εντρυφήσει σε προπαρασκευαστικές σπουδές στα τοπικά τους πανεπιστήμια, οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος παρακολουθούν επί τρεις εβδομάδες στην Ελλάδα σεμινάρια και διαλέξεις στο Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Κατά τα έτη 2013 και 2105 επισκεφθήκαμε αρχαιολογικούς χώρους στην Αττική και την Αργολίδα. Ωστόσο, ενδέχεται να αλλάξει το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών εκδρομών στο μέλλον.

Ετήσιες συνελεύσεις 2015

Η ετήσια συνέλευση του Ινστιτούτου λαμβάνει χώρα συνήθως την άνοιξη και συγκεκριμένα από το 2010 παρουσιάζεται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση του απολογισμού των τελευταίων ερευνών του Ινστιτούτου εκ μέρους του Διευθυντή, καθώς επίσης μια διάλεξη που εστιάζει στην τρέχουσα σουηδική αρχαιολογική έρευνα με επίκεντρο τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου.

Ετήσια συνέλευση 2015

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015, 6 μ.μ.
Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15

Το ερευνητικό έργο του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών κατά το έτος 2014
Arto Penttinen, Διευθυντής του Ινστιτούτου

Διάλεξη με θέμα: Meandering liquids – libation rituals in Minoan open-air contexts
Monica Nilsson, Υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου

Ετήσια συνέλευση 2014

Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014, 6 μ.μ.
Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15

Το ερευνητικό έργο του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών κατά το έτος 2013
Arto Penttinen, Διευθυντής του Ινστιτούτου

Διάλεξη με θέμα: Climate, environment and past societies. What do we want to know – and why?!
Karin Holmgren, Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής Γεωγραφίας και Τετραδικής Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, Διευθύντρια του ερευνητικού περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) και Erika Weiberg, Ερευνήτρια, Τμήμα Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Ουψάλας

Μια ημέρα αφιερωμένη στα Σουηδικά Ινστιτούτα στη Μεσόγειο

Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, οι Σύλλογοι Φίλων των Σουηδικών Ινστιτούτων της Αθήνας, της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, διοργάνωσαν μια εκδήλωση στο Ινστιτούτο Ιταλικού Πολιτισμού στη Στοκχόλμη. Η εκδήλωση αποσκοπούσε στην παρουσίαση του έργου και της σημασίας των τριών ερευνητικών Ινστιτούτων τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη της συνέχισης της κρατικής χρηματοδότησης. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η Υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Σουηδίας, Helene Hellmark Knutsson. Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή του, τον κ. Arto Penttinen και την υποδιευθύντρια, την κα. Jenny Wallensten.

Ο διευθυντής του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, Arto Penttinen με την Υπουργό Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Σουηδίας, Helene Hellmark Knutsson. Φωτογραφία: Susanne Berndt Ersöz

Θέση εργασίας ως διευθυντής/διευθύντρια στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, 2017

Δημοσιευμένο: 2015-12-15

siteicon

TJÄNST SOM DIREKTÖR FÖR SVENSKA INSTITUTET I ATHEN

Styrelsen för Svenska institutet i Athen ledigförklarar härmed tjänsten som direktör för Institutet för en tid av tre år att tillträdas den 1 januari 2017. Förordnandet kan förlängas med tre år. Tjänstgöringen, som är reglerad av en särskild instruktion, är förlagd till Athen. I tjänsten ingår undervisning, administration och forskning. Lön efter överenskommelse.

Scholarships 2016/2017

FORSKNINGSSTIPENDIER 2016/2017 VID SVENSKA INSTITUTET I ATHEN

Styrelsen för Svenska Institutet i Athen ledigförklarar härmed institutets forskningsstipendier för höstterminen 2016 och vårterminen 2017. Stipendierna är avsedda för dem som ägnar sig åt vetenskapligt och självständigt studium av ämnen med koppling till institutets verksamhet som förutsätter vistelse i Grekland. Sökande skall ha anknytning till svensk universitetsmiljö. Visst företräde ges för sökande från Antikens kultur och samhällsliv, men bedömning sker beroende på ansökningarnas kvalitet och relevans.

×
×

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies με στόχο την βελτιστοποίηση της online εμπειρίας σας

Περισσότερα