Σουφλί & Μετάξι

Έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Δημοσιευμένο: 2022-10-27

invitation

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), το KONSTFACK, University of Arts, Crafts and Design, της Στοκχόλμης και το Σύλλογο Φίλων Της Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα», διοργανώνουν την έκθεση «Σουφλί & Μετάξι» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στις 19:30, και θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου 2022, με ώρες επίσκεψης 18:00-22:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των προσωπικών έργων των φοιτητών από τις δύο σχολές, της ΑΣΚΤ και του KONSTFACK,  που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «A common thread. Artistic exchange Sweden-Greece», στο Σουφλί του Έβρου τα έτη 2019 και 2022[1], καθώς και η ανάδειξη της μοναδικότητας του Σουφλίου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας μιας εβδομάδας δεν αποβλέπει μόνο στη δημιουργία σχέσεων και στην ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών νέων καλλιτεχνών και καθηγητών των δύο χωρών. Αποσκοπεί επίσης και στην ανάδειξη της μοναδικότητας του Σουφλίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο ως προς τη σύγχρονη παραγωγή και επεξεργασία του μεταξιού (σε όλα τα στάδια παραγωγής του, από τη σηροτροφία έως τη μεταξουργία) και τη βιωσιμότητα της ύλης, αλλά και στην ιδιαίτερη ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης οι φοιτητές συμμετείχαν ενεργά σε εργαστήρια με θέμα την κλωστοϋφαντουργία μεταξιού, τη βαφή με φυσικές χρωστικές της περιοχής, το μακραμέ, τη σχεδίαση και το τύπωμα μεταξιού χρησιμοποιώντας παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες τεχνικές τύπωσης και ύφανσης.

Εκμεταλλευόμενοι αυτές τις γνώσεις και τα βιώματα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Σουφλί, οι φοιτητές, αξιοποιώντας το μετάξι ως ύλη, θα μας παρουσιάσουν τώρα τα προσωπικά τους έργα σε διάφορες εικαστικές προτάσεις.

Συμμετέχουν τα εργαστήρια της ΑΣΚΤ: Α΄, Β΄, Γ, ΣΤ΄, Ζ΄, Ι΄και ΙΓ΄ Ζωγραφικής, Α΄ και Γ΄Γλυπτικής καθώς και το Εργαστήριο Γραφιστικής και Τέχνης του Βιβλίου.

Συμμετέχει το τμήμα του KONSTFACK: Textile, The Department of Craft.

Συμμετέχουν οι φοιτητές της ΑΣΚΤ: Βιλελμίνη Ανδριώτη, Ελισάβετ Γκολφινοπούλου, Μαργαρίτα Γούκου, Έλενα-Άννα Δεμερτζή, Μάγαλένα Ζώτου, Αικατερίνη Κούκκου, Δέσποινα Κουκουλά, Ιωάννα Λημνιού, Βασίλης Μαλακούνας, Ευάγγελος Νάνος, Ελένη Νικολάου, Αναστασία-Ευγενία Παρασκευά, Ντέπη Παυλίδου, Δημήτριος-Ραφαήλ Σημάδης, Σοφία Σουλιώτη, Μυρτώ Σταματοπούλου, Ελπίδα Χατζηνικολάου.

Συμμετέχουν οι φοιτητές του KONSTFACK: Lovisa Axén, Sun Bjers, Turid Elgenäs Lindholm, Klara Gardtman, Pernille Knudsen, Konrad Lidén, Vera Ljunggren, Elisabeth Radhe, Maja Rooth, Amanda Sartori Leksell, Emma Vässmar.

Επιμέλεια: Δρ. Ερατώ Χατζησάββα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Διευθύντρια του ΙΓ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής και Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ και Ulrika Mårtensson Hanje, Senior Lecturer, KONSTFACK.

Υπόλοιποι διδάσκοντες: Elsa Chartin, Senior Lecturer, KONSTFACK, Δημοσθένης Αβραμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Νωπογραφίας και Τεχνικής των Φορητών Εικόνων της ΑΣΚΤ, Λουκάς Λουκίδης, ΕΕΠ ΑΣΚΤ, Αλεξάνδρα Γεωργιάδου, ΕΔΙΠ ΑΣΚΤ, Δήμητρα Χανιώτη, ΕΔΙΠ ΑΣΚΤ.

Διοργανωτές: Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (www.sia.gr), Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (www.asfa.gr),  KONSTFACK, University of Arts, Crafts and Design (www.konstfack.se/en), Σύλλογος Φίλων Της Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα» (https://elgr.facebook.com/sullogosChrisalida), Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (www.mcf.gr).

Με την ευγενή υποστήριξη: Δήμος Σουφλίου, Τσιακίρης Silk House, Silk Line Μουχταρίδης.

Περισσότερες πληροφορίες: Ελένη Άνδροβικ, Υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων, Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, eleni.androvic@sia.gr, τηλ. 210 92 32 102.

 

Επισυναπώμενα αρχεία: Δελτίο Τύπου, Αφίσα

[1] Τα έτη 2020 και 2021 δεν πραγματοποιήθηκε το αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λόγω της πανδημίας.

Πολιτιστικά/ Ελλάδα

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

2020-04-27

Η Τέχνη του υφάσματος στην πόλη του μεταξιού, το Σουφλί

Η Τέχνη του υφάσματος στην πόλη του μεταξιού, το Σουφλί

2020-05-19

Η μικρή πόλη Σουφλί στη Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή ορόσημο...

Nils Landgren Funk Unit

Nils Landgren Funk Unit

2024-05-20

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών σας προσκαλεί στο Athens Jazz...

Βιωσιμότητα μέσω της  πολιτιστικής κληρονομιάς

Βιωσιμότητα μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς

2024-05-13

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, η Πρεσβεία της Σουηδίας...

Παρουσίαση βιβλίου

Παρουσίαση βιβλίου

2024-04-17

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και οι Εκδόσεις Ευρασία,...

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου

2024-04-11

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία...

Ποιητική βραδιά

Ποιητική βραδιά

2024-04-08

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και οι εκδόσεις Εντευκτηρίου,...

«Τιμάνδρα»

«Τιμάνδρα»

2024-03-26

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών σας προσκαλεί στην πρεμιέρα...

×
×

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies με στόχο την βελτιστοποίηση της online εμπειρίας σας

Περισσότερα