Αιγαιακές Διαλέξεις

Στέλλα Σπαντιδάκη & Χριστίνα Μαργαρίτη, ʼʼΤα «καινούργια» ρούχα του ήρωα. Αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης των υφασμάτων από το Λευκαντίʼʼ

Δημοσιευμένο: 2019-11-04

Ο Αιγεύς και το Σου­η­δι­κό Ινστι­τού­το Αθη­νών σας προ­σκα­λούν στη διά­λε­ξη που θα δώ­σουν η Στέλλα Σπαντιδάκη (ARTEX Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος) και η Χριστίνα Μαργαρίτη (Διεύθυνση Συντήρησης, Υπουργείο Πολιτισμού):

Τα “καινούργια” ρούχα του ήρωα. Αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης των υφασμάτων από το Λευκαντί (διά­λε­ξη στα ελ­λη­νι­κά)

Η διά­λε­ξη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00, στο Σου­η­δι­κό Ινστί­τού­το Αθη­νών, Μητσαί­ων 9.

Η ταφή του λεγόμενου ήρωα από το Λευκαντί που ανακαλύφθηκε το 1981, περιείχε ένα από τα μεγαλύτερα υφάσματα που γνωρίζουμε από την αρχαία Ελλάδα, καθώς και μια στενή ταινία με γεωμετρικά διακοσμητικά σχέδια. Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά την ανακάλυψή τους, τα ευρήματα των υφασμάτων του τεφροδόχου αγγείου γίνονται αντικείμενο μελέτης μιας διεθνούς διεπιστημονικής ομάδας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, αναγνωρίστηκαν “καινούργια” υφάσματα πέραν από τα ως τότε γνωστά και ταυτίστηκαν ποικίλες τεχνικές κατασκευής και διακόσμησης. Παράλληλα, τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης υποδεικνύουν ότι τα υφάσματα ήταν ενδεχομένως παλαιότερα της ταφής, όπως διαπιστώθηκε και στα ευρήματα υφασμάτων από τη Σταμνά  Αιτωλίας.

Συνημμένο αρχείο: Περίληψη

Έρευνα/ Διαλέξεις

×

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies με στόχο την βελτιστοποίηση της online εμπειρίας σας

Περισσότερα