Ποιητική βραδιά

Παρουσίαση βιβλίου ανθολογίας ποιημάτων της Κάριν Μπόγιε

Δημοσιευμένο: 2024-04-08

poesikvallkb

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και οι εκδόσεις Εντευκτηρίου, σας προσκαλούν σε μια ποιητική βραδιά με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου ανθολογίας ποιημάτων της Κάριν Μπόγιε (1900-1941) με τίτλο Στον πυθμένα των πραγμάτων, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, στις 7 μ.μ., στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9).

Η ανθολόγηση και μετάφραση των ποιημάτων έχει γίνει από την κα Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, εκδόσεις Εντευκτηρίου, 2023.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

- κα Μαρία Τοπάλη, ποιήτρια & κριτικός.
- κα Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, ποιήτρια & μεταφράστρια.

Οι δύο ομιλήτριες, μαζί με την Δρ Jenny Wallensten, Δ/ντρια του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, θα απαγγείλουν ποιήματα και στις δυο γλώσσες (Σουηδικά και Ελληνικά).

Λίγα λόγια για την ποίηση της Κάριν Μπόγιε (από το οπισθόφυλλο της ανθολογίας ποιημάτων «Στον πυθμένα των πραγμάτων»):             

Η ποίηση της Κάριν Μπόγιε είναι ενορατική και διορατική· το ποιητικό υποκείμενο, υπό το πρίσμα ψυχαναλυτικών θεωρήσεων και πνευματικών θεάσεων, καταβυθίζεται στα άδυτα του ψυχισμού απ’ όπου συλλέγει και μας χαρίζει μαργαριτάρια. Έχω την αίσθηση ότι η άποψη του κριτικού Έρικ Μπλούμπεργκ (Erik Blomberg), ο οποίος αντιλαμβάνεται την ποιήτρια ως ένα ανήσυχο πνεύμα, σε αναζήτηση συμφιλίωσης που ρίχνεται ανάμεσα σε δυο πόλους, ουράνιου και γήινου, δίχως να βρίσκει πουθενά γαλήνη, απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο την υπαρξιακή και δημιουργική αγωνία της ποιήτριας, όπως και η άποψη της Αμπένιους ότι «Μόνο με τη γλώσσα της ποίησης πέρα από τη λογική μπορούσε η Κάριν Μπόγιε να εκφράσει αυτό που ήθελε, αυτό που έβλεπε κι αυτό που στόχευε». Η ίδια θεωρεί ότι η γλώσσα πέρα από την λογική φανερώνει, αλλά και καλύπτει, και ότι το προσωπικό στο ποιητικό υποκείμενο ανυψώνεται σε μια υπερ-προσωπική σφαίρα (Margit Abenious, 1965).

Πολλοί ήταν οι κριτικοί, όπως π.χ. ο Νιλς Σβάνμπεργk (Nils Svanberg), που μίλησαν για μια μεγαλειώδη νεοτερική ποίηση ωριμότητας και ανανεωτικής φρεσκάδας, αυθεντική, ατόφια και πολύτιμη, μεγάλης σημασίας για τον μοντερνισμό στη Σουηδία, όπου κάποια ποιήματα κομίζουν τέτοια ωριμότητα και πνεύμα ανανέωσης που μπορούν να καταταχθούν στα πιο διαυγή και αυθεντικά σε όλη την νεότερη σουηδική ποίηση.

Λίγα λόγια για τη Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη:

Η Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη ζει στις Σέρρες απ’ όπου και κατάγεται. Είναι κλινική ψυχολόγος (Msc), ποιήτρια, συγγραφέας και μεταφράστρια, μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Εξέδωσε έξι ποιητικές συλλογές και μια συλλογή διηγημάτων, ενώ ανθολόγησε και μετέφρασε τρία βιβλία σουηδικής ποίησης. Τελευταίο βιβλίο της είναι η ποιητική σύνθεση “με λένε Εύα”, εκδόσεις Μανδραγόρας, 2023. Δημοσιεύει ποιήματα, διηγήματα, μεταφράσεις και κριτικές αναγνώσεις της σε λογοτεχνικά περιοδικά. Ποιήματα και διηγήματά της μεταφράστηκαν και δημοσιεύτηκαν σε ξενόγλωσσα περιοδικά και εκδόσεις. Το 2024 κυκλοφόρησε στα ισπανικά το βιβλίο με επιλεγμένα ποιήματά της “Los hijos de Eva”, σε ανθολόγηση - μετάφραση του José Antonio Moreno Jurado από τις εκδόσεις Padilla Libros, Sevilla. Το 2023 της απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για το ποιητικό έργο της στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Σερρών του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών. Το 2024 βραβεύτηκε από την Λέσχη Λάιονς Σέρρες Στρυμονιάς.

Σας περιμένουμε!

Επισυναπτόμενο αρχείο: Πρόσκληση

Εκδηλώσεις του μήνα

2
Τρίτη 2024-04-02

Χώρος: Swedish Institute at Athens, Mitseon 9, Athens, Map
Ώρα: 17:00 (Athens)

5
Παρασκευή 2024-04-05

Χώρος: Αμφιθέατρο ”Δημήτριος Παντερμαλής”, Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Map
Ώρα: 19:00 (Αθήνα)

6
Σάββατο 2024-04-06

Χώρος: θέατρο ΕΛΕΡ – Ελένη Ερήμου, Φρυνίχου 10, Πλάκα, Map
Ώρα: 21:00

15
Δευτέρα 2024-04-15

Χώρος: Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μητσαίων 9, Map
Ώρα: 19:00

17-24
Τετάρτη 2024-04-17 Έως Τετάρτη 2024-04-24

Χώρος: STUDIO new star art cinema, Σταυροπούλου 33, Αθήνα, Map
Ώρα: 21:00

23
Τρίτη 2024-04-23

Χώρος: Swedish Institute at Athens, Mitseon 9, Athens, Map
Ώρα: 17:00 (Athens)

24
Τετάρτη 2024-04-24

Χώρος: Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μητσαίων 9, Map
Ώρα: 19:00

×
×

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies με στόχο την βελτιστοποίηση της online εμπειρίας σας

Περισσότερα