Έκθεση «Σουφλί & Μετάξι»

Ελληνική Πολιτιστική Στέγη, Στοκχόλμη

Δημοσιευμένο: 2023-11-06

sidensoufliweb

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και το KONSTFACK, University of Arts, Crafts and Design σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτιστική Στέγη και το Γυναικείο τμήμα της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης, διοργανώνουν την έκθεση Σουφλί & Μετάξι.

Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση των προσωπικών έργων φοιτητών από τις δύο σχολές, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και του KONSTFACK.

Οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Σουφλί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος A common thread. Artistic exchange Sweden-Greece τα έτη 2019 και 2022.  Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο Σουφλί, οι φοιτητές απο τις δύο χώρες συμμετείχαν ενεργά σε εργαστήρια με θέμα την κλωστοϋφαντουργία μεταξιού, τη βαφή με φυσικές χρωστικές της περιοχής, το μακραμέ, τη σχεδίαση και το τύπωμα μεταξιού χρησιμοποιώντας παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες τεχνικές τύπωσης και ύφανσης.

Εκμεταλλευόμενοι αυτές τις γνώσεις και τα βιώματα, οι φοιτητές, αξιοποιώντας το μετάξι ως πρώτη ύλη, στην παρούσα έκθεση μας παρουσιάζουν τα προσωπικά τους έργα σε διάφορες εικαστικές προτάσεις. Επιπλέον, το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης, διάρκειας μιας εβδομάδας, αποβλέπει στη δημιουργία σχέσεων και στην ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών νέων καλλιτεχνών και καθηγητών των δύο χωρών. Τέλος, αποσκοπεί στην ανάδειξη της μοναδικότητας του Σουφλίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο ως προς τη σύγχρονη παραγωγή και επεξεργασία του μεταξιού (σε όλα τα στάδια παραγωγής του, από τη σηροτροφία έως τη μεταξουργία) και τη βιωσιμότητα της ύλης, αλλά και στην ιδιαίτερη ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ (18.00) στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφερθούν ποτά με καναπεδάκια. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου 2023, με ώρες επίσκεψης Δευτέρα-Παρασκευή (εκτός Τρίτης) 18:00-20:00, Σάββατο και Κυριακή 12:00-14:00.

Συμμετέχουν τα εργαστήρια της ΑΣΚΤ:
Α΄, Β΄, Γ, ΣΤ΄, Ζ΄, Ι΄ και ΙΓ΄ Ζωγραφικής, Α΄ και Γ΄ Γλυπτικής καθώς και το Εργαστήριο Γραφιστικής και Τέχνης του Βιβλίου.

Συμμετέχει το τμήμα του KONSTFACK:
Textile, The Department of Craft.

Συμμετέχουν από το Σουφλί:
Δήμος Σουφλίου, Σύλλογος Φίλων της Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα», Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με το Μουσείο Μετάξης, Silk Line Μουχταρίδης, Τσιακίρης Silk House, Οικοτεχνία Μπουρουλίτη.

Διοργανωτές:
Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), KONSTFACK, Ελληνική Πολιτιστική Στέγη, Γυναικείο τμήμα της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης.

Εκδηλώσεις του μήνα

2
Πέμπτη 2023-11-02

Workshop

Χώρος: Swedish Institute at Athens, Mitseon 9, Athens, Map
Ώρα: 10:00 (Athens)

15
Τετάρτη 2023-11-15

Χώρος: Αμ­φι­θέ­α­τρο «Δημή­τριος Παντερ­μα­λής» του Μου­σεί­ου Ακρό­πο­λης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα, Map
Ώρα: 19:00

23-2
Πέμπτη 2023-11-23 Έως Σάββατο 2023-12-02

Ελληνική Πολιτιστική Στέγη, Στοκχόλμη

Χώρος: Grekiska Kulturhuset, Stockholm, Map
Organizers: SIA, Konstfack, ASFA, Grekiska Kulturhuset, Kvinnosektionen i Grekiska föreningen i Stockholm

24
Παρασκευή 2023-11-24

Χώρος: Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μητσαίων 9, Αθήνα, Map
Ώρα: 19:00 (Αθήνα)

28
Τρίτη 2023-11-28

Prof. Renaud Gagné: “How to Write a Festival? The Ritual Archive of Ancient Greek Religion”

Χώρος: Swedish Institute at Athens, Mitseon 9, Athens, Map
Ώρα: 19:00 (Athens)

×
×

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies με στόχο την βελτιστοποίηση της online εμπειρίας σας

Περισσότερα