Το Σουηδικό Σπίτι

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή

kavala tobacco history
Kavala tobacco handling 248x300
Kavala Viking Palace 300x266
Kavala interior 200x300

Από πάνω προς τα κάτω:
Εικ. 1. Αυτοματισμένη επεξεργασία καπνού τη δεκαετία του 1930 στην Καβάλα, εποπτευόμενη από υπαλλήλους του Σουηδικού Μονοπωλίου Καπνού.
Εικ. 2. Το ”Viking Palace”, έτοιμο για εγκαίνια.
Εικ. 3. Ένα από τα δωμάτια του Σουηδικού Σπιτιού.

Το Σουηδικό Σπίτι στην Καβάλα χτίστηκε αρχικά ως κατοικία για τους υπαλλήλους του Σουηδικού Μονοπωλίου Καπνού το 1936. Εκείνη την εποχή, είχε αναδειχθεί η Καβάλα ως το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και εμπορίας καπνού, ο οποίος εξαγόταν από το λιμάνι της Καβάλας σε όλο τον κόσμο. Το Σουηδικό Μονοπώλιο Καπνού ήταν τότε μία από τις πολλές ξένες εταιρίες που διατηρούσαν γραφεία και κατοικίες στην συγκεκριμένη πόλη. Ωστόσο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ζήτηση για ανατολικό καπνό μειώθηκε και, συνεπώς, το ίδιο και η ανάγκη της σουηδικής εταιρείας να διατηρήσει και να συντηρήσει ένα σπίτι στην Καβάλα.

Το κτήριο δωρήθηκε στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών το 1976 και έκτοτε λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, για Σουηδούς συγγραφείς, καλλιτέχνες, φωτογράφους, κ.λπ., καθώς και για ερευνητές που έχουν ανάγκη από ένα ήσυχο, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρυντικό εργασιακό περιβάλλον.

Το Σουηδικό Σπίτι, μαζί με τον κήπο του, έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της σχολής Bauhaus στην Ελλάδα καθώς εκφράζει τις αρχιτεκτονικές τάσεις της εποχής του μεσοπόλεμου. Σχεδιάστηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Παναγιώτη Μανουηλίδη, ο οποίος εμπνεύστηκε από σύγχρονα αρχιτεκτονικά στιλ της Δυτικής Ευρώπης. Τα χειροποίητα έπιπλα σχεδιαστών, μεγάλο μέρος των οποίων υπάρχουν ακόμη, εισήχθησαν από τη Σουηδία. Το σπίτι επομένως, αν και βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα ανέπαφης σουηδικής διακόσμησης από τη δεκαετία του 1930.

Επιμελητές στο Σουηδικό Σπίτι στην Καβάλα

Thomas Thomell, 1980-2006
Hjalmar Dahm, 2006-2006
Carita Schmidt, 2007-2011
Thomas Thomell (αναπληρωτής), 2011-2012
Ελένη Άνδροβικ, 2012-2014
Elisabeth Gullberg, 2014-

×
×

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies με στόχο την βελτιστοποίηση της online εμπειρίας σας

Περισσότερα