Δημοσιεύσεις

Δημοσιευμένο: 2020-05-07

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών δημοσιεύει τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών και συνεδρίων που διοργανώνονται από το Ινστιτούτο στη μονογραφική σειρά Skrifter utgivna av Svenska Institutet i Athen. Ωστόσο, στη μονογραφική σειρά μπορούν να συμπεριληφθούν και άλλες πρωτότυπες έρευνες των κλάδων της κλασικής αρχαιολογίας, της αρχαίας ιστορίας, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής καθώς και της φιλολογίας. Το επιστημονικό περιοδικό Opuscula εκδίδεται ετησίως από κοινού από το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Σουηδικό Ινστιτούτο της Ρώμης. Στο Opuscula δημοσιεύονται τα αποτελέσματα του σουηδικού αρχαιολογικού έργου στη Μεσόγειο, αλλά το περιοδικό φιλοξενεί επίσης άρθρα που σχετίζονται με όλες τις πτυχές των αρχαίων μεσογειακών πολιτισμών (προϊστορία έως την ύστερη αρχαιότητα, συμπερ. της φιλολογίας) από τη διεθνή ερευνητική κοινότητα. Όλα τα άρθρα αξιολογούνται από ομότιμους και όσα γίνονται αποδεκτά διατίθενται με ανοικτή πρόσβαση έξι μήνες μετά τη δημοσίευση. Τη διαδικασία δημοσίευσης, η οποία διεξάγεται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα επιμέλειας και δημοσίευσης, διαχειρίζεται η συντακτική επιτροπή των Σουηδικών Ινστιτούτων Αθηνών και Ρώμης (www.ecsi.se).

Οι εκδόσεις του Ινστιτούτου διανέμονται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδας http://ecsi.se. Δείτε επίσης:

Opuscula. Annual of the Swedish Institutes at Athens and Rome.

Opuscula Atheniensia.

Skrifter utgivna av Svenska institutet i Athen, 4˚.

Skrifter utgivna av Svenska institutet i Athen, 8˚.

Ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία δημοσίευσης απαντώνται από τον εκδότη: editor[at]ecsi[dot]se

Ερευνητικά προγράμματα

Δημοσιευμένο: 2020-05-08

Χάρτης με τις τοποθεσίες των ερευνητικών προγραμμάτων του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Χάρτης με τις τοποθεσίες των ερευνητικών προγραμμάτων του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι πρώτες σουηδικές ανασκαφικές εργασίες στην Ελλάδα έλαβαν χώρα στο ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία του Πόρου το 1894 από τους Sam Wide και Lennart Kjellberg. Έκτοτε έχουν συνολικά διερευνηθεί 13 τοποθεσίες από Σουηδούς αρχαιολόγους. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην Πελοπόννησο, ωστόσο εργασίες πεδίου έχουν πραγματοποιηθεί και στην Κρήτη, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Θράκη. Σήμερα τρία ερευνητικά προγράμματα περιλαμβάνουν ανασκαφικές εργασίες εν εξελίξει, στην Καλαυρεία, στον Βλοχό και στην Ερμιόνη. Παράλληλα διεξάγονται μελέτες αρχαιολογικού υλικού από διάφορες άλλες τοποθεσίες.

Τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα:

Ανασκαφικές εργασίες υπό δημοσίευση:

Παλαιότερα ερευνητικά προγράμματα:

Καλαύρεια, Πόρος (1894 και 1997 – εν εξελίξει)

Δημοσιευμένο: 2020-05-05

Εικ. 1: Χάρτης της Καλαύρειας (Βασικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google Maps).

Εικ. 1: Χάρτης της Καλαύρειας (Βασικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google Maps).

Το Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαύρεια βρίσκεται στο νησί του Πόρου στον Σαρωνικό κόλπο και απέχει περίπου 6 χλμ. από την πόλη του νησιού. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε ένα οροπέδιο μεταξύ των λόφων του Προφήτη Ηλία και της Βίγλας, και κατέχει κυρίαρχη θέση σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Προς το βορρά φαίνεται η χερσόνησος των Μεθάνων, καθώς και τα νησιά Αγκίστρι και Αίγινα. Από μακρινή απόσταση είναι ορατός τις καλές ημέρες ο Πειραιάς και η ακτογραμμή της Αττικής. Ο επισκέπτης μπορεί προς τα νότια να δει τη θάλασσα με φόντο τις απόκρημνες ακτές της Πελοποννήσου.

Η Τέχνη του υφάσματος στην πόλη του μεταξιού, το Σουφλί

Δημοσιευμένο: 2020-05-19

soufli silk1

Η μικρή πόλη Σουφλί στη Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή ορόσημο του Δρόμου του Μεταξιού, αποτελούσε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής μεταξιού κατά τον 19ο αιώνα. Το Σουφλί παράγει ακόμα μετάξι, από την κάμπια και το κουκούλι μέχρι το τελικό μεταξωτό προϊόν, και σε αυτό το πλούσιο σε παράδοση περιβάλλον, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών συγκεντρώνει φοιτητές από το Konstfack, το Πανεπιστήμιο Τεχνών, Χειροτεχνίας και Σχεδιασμού της Στοκχόλμης, και από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Ασίνη, Αργολίδα (1922, 1924, 1926, 1930, 1970–1974, 1976–1978, 1985, 1989–1990, 2021)

Δημοσιευμένο: 2020-05-15

Εικ. 1: Χάρτης του αρχαιολογικού χώρου της Ασίνης και των περιχώρων του (Βασικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google Maps).

Εικ. 1: Χάρτης του αρχαιολογικού χώρου της Ασίνης και των περιχώρων του (Βασικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google Maps).

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ασίνης βρίσκεται περίπου 8 χλμ. νοτιοδυτικά της σημερινής πόλης του Ναυπλίου. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα είναι διασκορπισμένα στην κορυφή και στις πλαγιές του βράχου της ακρόπολης, μήκους 330 μ. και ύψους 50 μ., που εκτείνεται στον Αργολικό κόλπο, καθώς και στο λόφο της Μπαρμπούνας στα δυτικά. Και στις δύο πλευρές της ακρόπολης υπάρχουν παραλίες, με τη δυτική πλευρά να διαθέτει και ένα εξαίσιο λιμάνι. Απέναντι από την ακρόπολη, η νησίδα Ρόμβη λειτουργεί σαν φυσικός κυματοθραύστης, προστατεύοντας τη στεριά.

Μιδέα, Αργολίδα (1939, 1963, 1983–2009)

Δημοσιευμένο: 2020-05-18

Εικ. 1: Χάρτης του αρχαιολογικού χώρου της Μιδέας (Βασικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google maps).

Εικ. 1: Χάρτης του αρχαιολογικού χώρου της Μιδέας (Βασικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google maps).

Η ακρόπολη της Μιδέας και το σπουδαίο οχυρό της που χρονολογείται στην  Ύστερη Εποχή του Χαλκού, βρίσκεται στην Αργολίδα σε έναν κωνικό λόφο ύψους 270 μ., 1,5 χλμ. από το σύγχρονο νεκροταφείο των Δενδρών και στη μέση περίπου της απόστασης μεταξύ Τίρυνθας και Μυκηνών. Από την κορυφή του λόφου έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς το νότο και τη δύση, η τοποθεσία προσφέρει υπέροχη θέα στην πεδιάδα και τον Αργολικό κόλπο. Στα βόρεια και ανατολικά, τα ψηλά βουνά της ενδοχώρας δεσπόζουν στο τοπίο. Αυτή η θέα, που καθιστά δυνατή την παρακολούθηση της πεδιάδας και των προσεγγίσεών της, συνέβαλε ενδεχομένως στη σημασία του τόπου κατά την Εποχή του Χαλκού.

Δενδρά, Αργολίδα (1926–1927, 1937, 1939, 1960, 1962–1963)

Δημοσιευμένο: 2020-05-06

Εικ. 1: Χάρτης πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο των Δενδρών (Αρχικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google Maps).

Εικ. 1: Χάρτης πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο των Δενδρών (Αρχικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google Maps).

Το χωριό Δενδρά βρίσκεται περίπου 6 χλμ. ανατολικά της πόλης του Άργους στην Αργολίδα. Τα πρώτα οικιστικά κατάλοιπα στον χώρο είναι από την Αρχαιότερη Νεολιθική και Πρωτοελλαδική περίοδο με τη μορφή θεμελίων και διασκορπισμένων κεραμικών θραυσμάτων. Ωστόσο, ο χώρος είναι πιο σημαντικός αρχαιολογικά λόγω του νεκροταφείου της Εποχής του Χαλκού, ο οποίος αποτελείται από έναν θολωτό τάφο, τρεις τύμβους και 16 θαλαμωτούς τάφους. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα από τα πλουσιότερα γνωστά Μυκηναϊκά νεκροταφεία. Σχετίζεται πιθανότατα με την ακρόπολη της Μιδέας, που βρίσκεται περίπου 1,5 χλμ. νοτιοανατολικά, αν και τα περισσότερα Μυκηναϊκά νεκροταφεία έχουν ανακαλυφθεί πιο κοντά στους οικισμούς τους από αυτό.

×
×

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies με στόχο την βελτιστοποίηση της online εμπειρίας σας

Περισσότερα