Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Αιγαιακή Διάλεξη

Χρήστος Γ. Ντούμας, ”Ψήγματα από την ιδεολογία της κοινωνίας στην προϊστορική Θήρα”

2023-10-25


Ο Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών σας προσκαλούν στη διάλεξη 

Ψήγματα από την ιδεολογία της κοινωνίας στην προϊστορική Θήρα

του καθ. Χρήστου Γ. Ντούμα, ο οποίος θα μιλήσει για τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι, καθώς και για τα πρόσφατα ευρήματα στην Οικία των Θρανίων, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 στις 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη)

Την ιδεολογία μιας παρωχημένης κοινωνίας χωρίς γραπτά κείμενα μπορεί κανείς να προσεγγίσει μόνο μέσα αρχαιολογικές μαρτυρίες. Για παράδειγμα, τα έθιμα ταφής των νεκρών από την απώτατη παλαιολιθική εποχή μέχρι και σήμερα αποκαλύπτουν κάποια αντίληψη για την μεταθανάτια κατάσταση, και αφορούν στη μνήμη. Ορισμένες ενδείξεις για την αντίληψη αυτή έχουν προκύψει και στο Ακρωτήρι της Θήρας. Ωστόσο, η καλή διατήρηση των μνημείων, ο πλούτος των κινητών ευρημάτων, και οι αφηγηματικές σκηνές τόσο στην αγγειογραφία όσο και, κυρίως, στις τοιχογραφίες επιτρέπουν και προσεγγίσεις που αποβλέπουν στην αναζήτηση ιδεολογίας που σχετίζεται και με τη ζωή, με το μέλλον.

Ο τίτλος της διάλεξης «ψήγματα ιδεολογίας» οφείλεται στο γεγονός ότι οι πληροφορίες μας δεν προέρχονται από γραπτές πηγές, αλλά είναι δευτερογενείς, αποσπασματικές, τα δε συμπεράσματα, ως ερμηνευτικές προσεγγίσεις, προφανώς δεν είναι αντικειμενικά και ενέχουν τον κίνδυνο παρερμηνείας. Η ανασκαφή της λεγόμενης Οικίας των Θρανίων τα τελευταία χρόνια (2016-2021), αποκάλυψε ένα μοναδικό μνημείο δημόσιου χαρακτήρα που λειτούργησε ως αποθέτης διαφόρων αντικειμένων. Τα ευρήματα στους Χώρους 1 και 2 χρονολογικά καλύπτουν περίοδο από τις αρχές περίπου της 3ης χιλιετίας π.Χ. (Πρωτοκυκλαδική περίοδος) μέχρι την έκρηξη ηφαιστείου (τέλος Μεσοκυκλαδικής περιόδου). Αγνοώντας τον σκοπό που εξυπηρετούσαν αυτές οι αποθέσεις και τον συμβολισμό τους για την προϊστορική κοινωνία της Θήρας η διάγνωση συγκεκριμένης ιδεολογίας καθίσταται δυσχερής.

Συνημμένο αρχείο: Ab­stract


Εκτύπωση στις: 2024-07-16
Από την ιστοσελίδα: Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών
https://www.sia.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=887