Οι διαλέξεις προς τιμήν του Martin P. Nilsson

2016-01-25


Ο Martin P. Nilsson (1874-1967) υπήρξε Σουηδός φιλόλογος και μελετητής της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής θρησκείας. Στις διεξοδικές του μελέτες, ο Nilsson συνδύαζε τις γραπτές πηγές με τα αρχαιολογικά τεκμήρια συνδέοντας τα προϊστορικά και ιστορικά δεδομένα προκειμένου να ρίξει φως στην εξέλιξη των ελληνικών μυθολογικών κύκλων. Το 1909 ήταν ο πρώτος που διορίστηκε καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής, Κλασικής Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Λουντ (Lund University).

Ο Nilsson υπήρξε ίσως ο πιο σημαίνων Σουηδός κλασσικιστής όλων των εποχών. Το πλέον γνωστό έργο του στα γερμανικά είναι Geschichte der griechischen Religion in the Handbuch der Altertumswissenschaft το οποίο είχε εκδώσει νωρίτερα στα σουηδικά υπό τον τίτλο Den grekiska religionens historia (1922). Το πλέον αναγνωρισμένο έργο του στα αγγλικά είναι το Minoan-Mycenaean religion, and its survival in Greek religion.

Ανά διετία διοργανώνονται διαλέξεις για την αρχαία ελληνική θρησκεία προς τιμήν του Martin P. Nilsson στο Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.


Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών
https://www.sia.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=63&export=word