en sv

Το αρχείο και η βάση δεδομένων της σουηδικής αρχαιολογικής έρευνας στην Ελλάδα

Το Πρόγραμμα αποσκοπεί – μέσω της οργάνωσης και συμπλήρωσης-ενημέρωσης του αρχείου του Ινστιτούτου και μέσω της δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων με την ψηφιοποιημένη τεκμηρίωση των ανασκαφών και πληροφορίες σχετικά με το αρχαιολογικό υλικό – να κάνει προσιτά στους ερευνητές τις πληροφορίες και το υλικό όλων των σουηδικών ανασκαφών στην Ελλάδα από το 1894 και εξής. Ένα σημαντικό μέρος του Προγράμματος αφορά πληροφορίες μιας μοναδικής αρχαιολογικής συλλογής από την Ασίνη που φυλάσσεται στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας.

Το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών είχε υπό την ευθύνη του για πολλές δεκαετίες αρκετές σημαντικές ανασκαφές στην Ελλάδα που παραμένουν σημαντικές τόσο για τους Σουηδούς όσο για τους διεθνείς ερευνητές. Αν τα ευρήματα και η τεκμηρίωση των ανασκαφών είναι προσβάσιμα στους ερευνητές, γενιές αρχαιολόγων θα μπορούν να ξαναμελετήσουν το υλικό με νέες θεωρητικές προσέγγισεις και μεθόδους. Σήμερα, η έλλειψη ευρετηρίων καταγραφής και πληροφόρησης των ευρημάτων καθώς και των στοιχείων του τόπου φύλαξής τους δυσχεραίνουν την έρευνα. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της χρονικής φθοράς σε ορισμένες παλαιότερες ανασκαφικές καταγραφές είναι ραγδαίες.

Το Ινστιτούτο έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την ακεραιότητα της τεκμηρίωσης των αρχαιολογικών ερευνών του, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε τα μέσα να εκπληρώσει το καθήκον αυτό σε ικανοποιητικό βαθμό. Το πρόγραμμα θα αναστρέψει αυτή την κατάσταση. Η βάση δεδομένων θα αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο για μελλοντική έρευνα, θα διασφαλίζει την ανοικτή πρόσβαση στην εύθραυστη αρχική τεκμηρίωση και θα αναγνωρίζει δημοσίως τη σημασία του αρχαιολογικού υλικού που Σουηδοί αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως για περισσότερα από 100 χρόνια.

Text Archives

Έρευνα/ PRAGMATA

Πρόσφατα κείμενα

Νέα Ινστιτούτου

Έρευνα

Εκπαίδευση

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Δημοσιεύσεις

Εναλλακτικά αρχεία

Arkeologiska forskringsprojekt

Skribenter

Text Calendar

We use cookies. By browsing our site you agree to our use of cookies.

Accept cookies Find out more